2019-2020 YILI KOOPERATİF TOPLANTISI SORULARINA CEVAPLAR

06.09.2021 12:26

Değerli Ortağımız,

2019-2020 Olağan Genel Kurulu Değerlendirmelerini tekrar hatırlatmakta yarar görmekteyiz.

Kooperatif Genel Kurul’unda ağırlıklı olarak tapuların neden verilmediği tartışılmış, ancak bazı üyelerimiz sakıncaları anlatıldığı halde tapuların dağıtılmasını ısrarla talep etmektedir. Benzer durumda olan ve bölgemizde yer alan diğer kooperatiflerden hiçbiri kooperatifin tasfiyesi aşamasına geçilmeden tapuların dağıtılmasını uygun görmemektedir.

Kaldı ki dağıtılamayan sadece imarsız tarım alanı değildir, kooperatifin imarlı alanlarında da belirli sayıda dağıtılması mümkün olmayan imarlı alanlar (ticaret alanları, parklar, okul alanları, idari tesis vb. parselleri) bulunmaktadır ve her durumda burası kooperatif tasfiye olunca da Site Yönetimi oluşturulmasını gerektirmektedir. Her iki durumda da, adı kooperatif ya da site yönetimi olsun, yine yönetim ve denetim kurulu üyeleri olacak ve aidat toplanmaya devam edilecektir. Site yönetimi olduğunda, site yöneticileri çoğunluk aranmaksızın ikinci toplantıda aldıkları kararlarla her türlü bütçeli işi istedikleri gibi karar alıp yapma keyfiyetine sahip olmakta, site sakinleri daha zor durumda kalmakta ve yüksek borçlar ödemek durumunda kalmaktadır. Şimdiden, site yönetimi ile ilgili kanunları okumanızı tavsiye ederiz.

Genel Kurullarda ve ikili görüşmelerde siz ortaklarımıza tapuların dağıtılması konusu görüşüldüğünde bilgi verildiği gibi; tapusunu alan ortaklar kendi parsellerini kooperatife bilgi vermeden satma hakkına sahip olur. Satış gerçekleştiği zaman satın alan şahıs hiçbir masraf ve aidat ödemesi yapmadan kooperatif üyelerinin ödediği aidatlar ile yapılan yol, su, personel masrafı, güvenlik vb. tüm haklardan faydalanacaktır. Çünkü kooperatif yönetimleri mevcut imarlı alanda her parsele eşit olarak hizmet götürmek durumundadır.

Ayrıca İmarlı arsasını satan ortak, satış yaptığı için üyelikten çıkmış olmayacak, imarsız alandaki işlemlerin takibi vs. işlemler için aidat ödemelerini yapmaya devam etmesi gerekecektir. Oluşacak olan bu yeni ortaktan ve eski ortaktan hangi oranda veya nasıl aidat alınabileceği konusu muammadır. Bu durumun net olarak çözümü mümkün olmamaktadır. Kooperatife üye olmayan arsa sahibinden aidat alma hakkımız olmayacağı gibi, arazisini satan kişiden de satış yaptığı için aidat almakta zorlanacağımız aşikârdır. Uygulamada belirtilen durum için çok fazla çaba sarf edilecek hatta mahkemelik vakalar artacağından, masraflar yükselecek, süre uzayacaktır. Bu kooperatifin güvenirliğini sarsacağı gibi zaman ve enerji kaybı çalışmaları da büyük ölçüde engelleyecek, artan mahkemelik olaylarla kooperatifin tasfiyesi de uzadıkça uzayacaktır. Bu durumda imarlı arsasını satmayan, aidatlarını düzenli ödeyen, burada çiftlik evi ve bahçe yapan ve yapmak isteyen ortaklarımız da mağdur olacaktır. Ödeme yapmayan ve kooperatif üyesi olmayan kişiler, düzenli ödeme yapan ortakların ödemeleri ile hizmet almaya devam edecektir.

Oysa kooperatifin izale-i şüyu sonrası iki tarladan birinde hisselerin tamamı alınabilirse toplanan tek adada kişi başına yaklaşık 1700 metrekare hisse düşecek, imar sonrası yine herkes en az 1000 metrekare imarlı bir arsa sahibi olabilecektir. Yönetim Kurulumuz, her şeye dikkat ederek hareket etmekte olup, sizlerin de bu duruma dikkat etmesini ve önem vermesini beklemektedir.

Sonuç olarak, devam eden izale-i şüyu davaları ve hisseli tarım arazilerinin hisseli durumdan kurtarılması resmi yolla yapılması, şaibe oluşmaması açısından tarafımızdan oldukça gerekli bulunmaktadır. Bazı üyelerimizden bazılarının ısrarla tarım alanlarını satın gitsin demesi, ayrıntılı düşünülmeden yapılmış talihsiz konuşmalardır. Çünkü bölgede net bir satış bedeli yoktur. Kaldı ki bir gayrimenkul değerleme uzmanı tarafından belirlenen fiyatla satışı yapılmaya çalışılsa dahi belirlenen miktara satılıp satılamayacağı muallâktır. Belirlenen rakamlara satılsa dahi kötü niyetli şahıslar tarafından yönetim hep zan altında bırakılabilecek, akla hayale gelmeyen asılsız suçlamalarla yüz yüze kalma olasılığı biz yöneticileri çok yıpratacak ve üzecek olaylara neden olabilecektir. Bu nedenle hisseli alanların devletin mahkemeleri tarafından resmiyetle yapılması akıllarda soru işareti bırakmamak adına gereklidir. Her sorun şaibesiz bir şekilde çözülmeden, kooperatifin tasfiyesine geçilmeden kooperatif üyelerine tapuların şahıslara dağıtılması kesinlikle çok sayıda olumsuzluk yaratabilecektir. Ayrıca, bölgedeki tarım arazilerinin metrekaresi yaklaşık 10,00 TL satıldığı, kooperatifin 3. şahıslara satılması durumunda kooperatifin %20 stopaj ve %18 de KDV ödemek zorunda kaldığında ortak adına eline fazla bir şey geçmeyeceğini unutmamak gerekir.

Ortaklarımızın en büyük endişelerinden biri de yönetimin ev yapmak için proje seçtiği, bu nedenle gündeme taşıdığıdır. Kooperatifimizin isminin her ne kadar “S.S. Gözde Doğuş Konut Yapı Kooperatifi” olsa da yönetiminin kimseyi zor durumda bırakmamak adına ev yapmak gibi bir niyeti yoktur. Ödenen cüzi aidatlarla konut yapımı da zaten mümkün değildir. Tek hedefimiz herkesin arsalarına ulaşabileceği bir yolunun ve arsasının içinde suyunun ve elektriğinin olmasıdır. Proje göstermemizin sebebi de arazide rastgele gecekondu görünümlü, mezbele görüntülü evlerin olduğu bir yer haline gelmemesi için bir tavsiye niteliğindedir. Arsasına ev yaptırmak isteyen üyelerimiz, yönetimce daha önce belirlenen ve WEB sitemizde yer alan 5 tip projeden herhangi birisini yaptırabilecektir. Bunları beğenmediyse bu projelere uygun kendi çizdireceği projeye göre de evini yaptırabilir. Yönetim sadece ev yaptırmak isteyen üyeler yol göstermeye çalışılmış, Yönetim Kurulunun bu iyi niyeti de siz benim yapacağım yere karışamazsınız diye çarpıtılmış, gereksiz bir tartışma ortamı yaratılmıştır. İsteyen Polatlı Belediyesi İmar müdürlüğüne müracaat ederek yaklaşık 200 m2 ve üstü istediği tip evi yapmaya muktedirdir.

Kooperatifimizin her parsele ulaşım yolu ve her parsele özel vana kuyusu içinde sulama suyu sağlanmıştır. Özellikle ana yolda kamyonlar ve iş makinelerinin kullanımları yüzünden bozulmalar olduğu gibi kullanılmama durumunda otlanması sonucu bozulmalar olabilmekte, gerektiğinde greyder ile düzeltilebilmektedir. Ancak bölgemize ortaklarımızın sürekli gelmemesinden dolayı, kooperatifimize ilave bir masraf olmaması için bakım yaptırılmamıştır.

Elektrik işlemlerini BEDAŞ bölgesel olarak ele aldığından kooperatifimizin elektrik hattı ile ilgili imalat teklifini kabul etmemektedir. Bunun yanında 2017 affından yararlanan ortakların müracaatları sağlanarak bölgemize getirilen elektrikten, Polatlı Belediyesine müracaat ederek imar müsaadeli konut yapan ortaklar sayaç takılarak elektrik kullanabilmektedir.

Bölgemiz yollarına 2 senede 5000 civarında ağaç dikilmiştir. Geçen sene dikilen ağaçlar kendilerini göstermeye başlamıştır. Ağaç standartları; Torbalı (50 cm altı), Poşetli (50-100 cm arası), Küçük saksılı (10-150 cm arası), Büyük saksılı (150 cm üstü) … vs olarak uzayıp gitmektedir. Bizler kooperatifimiz için uygun olan diye düşündüğümüz Poşetli tipini tercih ettik bunu da Atatürk Orman Çiftliğinden temin ettik. Bu ağaçları bile görmeden, efendim 30 cm ağaçlar dikildi diye uydurma ifadeler ileri sürülmüştür.

Yönetim Kurulumuz 2 seneden beridir bölgemizde Yönetim Binası ve İşçi evi yapmayı düşünmüş ancak Pandemi dolayısı ile takibi zor olacağından 2020 Olağan Genel kuruluda durumu siz ortaklarımıza anlatarak yapmayı düşünmüştür. Bu anlatıma bile fırsat verilmemiştir. İnşallah bu yılın sonuna kadar Yönetim Binası ve İşçi evi yapımı tamamlanacaktır.

Parsellerin çit ile çevrilmesini isteyen ortaklar olmasına rağmen, çit-kapı kişilerin kendi kendine yaptırabilecekleri bir şey olduğu için yoğun talep olmadığı sürece çit yapma işi dahi düşünülmemiştir. Ancak, gelen istekler doğrultusunda son Genel Kurulumuzda, çitli ve çitsiz olmak üzere 2 adet tahmini bütçe yapılmış, yapılan oylamada ortakların çoğunluğu uygun görmediğinden işin yapılması gündeme alınmamıştır.

Yukarıda belirtilen işlerin ortakların kendi başına yapmaları mümkün olmadığı için, toplu olarak yönetim tarafından tamamlanması herkesin lehine olduğu bir gerçektir.

2020 Olağan Genel Kurulumuzda da ortaklarımızdan isteyenlere söz hakkı verilmiş, yaklaşık toplam 3 saat civarı isteyen her ortağımız uzun uzun konuşmuştur. Ancak Yönetim Kurulumuz, pandemi dolayısı ile toplantının bir an önce bitirilmesi konusunda Hükümet Temsilcisi tarafında sürekli uyarıldığından yeterince anlatma şansına sahip olamamış ve çoğu konuya cevap veremeden toplantı sonlandırılmıştır.

Bir kooperatifte yönetime herkesin talip olma hakkı vardır. Ancak önemli olan gerçekten yapacakları işleri dile getirerek, sıralamalıdır. Onu da dayanağı olmayan lafı güzaf vaatlere boğmadan yapmalıdır. Bazı adayların kooperatif alanına hiç gelmeden kulaktan duyma ifadeleri hareket etmemeler, yalan ve yanlış haberlere başvurarak hareket etmeleri bizi gerçekten şaşırtmıştır.

Yönetim Kurulumuzun kimseyi mağdur etmek ve gereksiz masraflar çıkarmak gibi bir niyeti hiçbir zaman olmamıştır. Yönetim Kurulu üyeleri, yapacağı her işi öncelikle bir ortak olarak düşünerek değerlendirmekte, kar-zarar hesabı yaparak ve çevrede olan biten her şeyi göz önüne alarak mantıklı kararlar almaya gayret etmekte, her üyenin yazılı veya sözlü taleplerini dinleyip gündeme almaktadır. Bu nedenle, yönetimin anlattığı konular can kulağıyla dinlenmeli ve anlamaya çalışmalıdır. Gereksiz bulunan işler zaten gündeme gelse bile Genel Kurullarda ortak akıl ile reddedilmekte, karar çıkmayan hiçbir iş yapılmamaktadır.

Yönetim Kurulumuz her zaman sadece gerekli, olmazsa olmaz işleri yapmaya çalışmaktadır. Her türlü bütçeli iş keyfiyete göre değil, Genel Kurul Kararlarına göre gerçekleştirilmektedir. Bütün önceliklerimiz bu doğrultuda belirlenmektedir.

Saygılarımızla.

S.S. GÖZDE DOĞUŞ YÖNETİM KURULU