SONDAJ SUYU BİLGİLENDİRİLMESİ

08.11.2021 16:26

Saygıdeğer Ortaklar.

2015 Yılı kooperatifimiz sahasında yapılan araştırmalar doğrultusunda Kooperatifimiz sahasına 2015 yılı 50 metrelik sondaj ile 2016 Yılında ise 10 metre derinliği ve 4 metre genişliğinde içerisinde yan yana 3 adet keson kuyu açılmış, etrafları kum-çakıl malzeme dolgusu kullanılarak kapatılmış, en üstte bir baca çıkışı verilerek 2018 yılına kadar kullanılmış ve daha sonraki yıllarda ise buralardan elde edilen sular ihtiyaçlara mevsimsel ve kapasite olarak yeterli olamamıştır. Bölgemizden elde edilen bu su, içme amaçlı olamayıp kullanım amaçlı olduğu testler sonucunda ortaya çıkmıştır.

2015 yılı yapılan araştırmalar sonucunda 140 metre sonrasında 200 metreye kadar temiz su bulunacağı rapor edilmişti. 2019 Yılı güz sezonu mevsim sularının en az olduğu dönemde 183 metre derinliğinde 220 mm çapında derin kuyu sondajı yaptırılmıştır. Yapılan sondajın hemen sonrasında;

1.      1. Numunenin kullanıma elverişli olmadığı,

2.      Yer altı suların kullanılması sonucu 2. numunenin kısmen kullanıma uygun olduğu,

3.      En son yapılan 3. numunenin ise kullanılabilirliğinin kısmen daha zayıf olduğu, yani; su içerisinde bor, kalsiyum ve tuz olduğu tespit edilmiştir.

1. Numune sonrasında ölçülen 2. Numune, keson kuyu ve 50 metrelik sondajın suyu ile 183 metrelik sondaj suyu karıştırılması kullanılması, mevsimin kurak ve yer altı sularının azalmasından dolayı 50 metrelik sondaj ve kuyumuz da su kalmadığından 3. Numune sadece 183 metrelik derin sondajdan alınması sonucu, Bor, Kalsiyum ve Tuz oranlarının arttığı düşünülmektedir.

Yukarıda belirtilen bilgiler doğrultusunda su problemimizsin çözümü için, bölgemiz dışı çevre köylerden su arayışına gidilmiştir. Ayrıca Ankara’dan Polatlı’ya ASKİ tarafından döşenen boru hattından bölge kooperatifleri olarak Projede Vana konulması sağlanmıştır.

SONUÇ: Toprak ve bitki örtüsünün bozulmaması önlemek için bölgemizden temin edilen suların kullanımına daha dikkat etmek ve mümkün mertebe ona göre uygun tedbirler alarak fazlaca kullanma konusunda “örnek olarak; damlama sulama gibi” titizlik gösterilmesinin yararlı olacağını düşünmekteyiz.

Saygılarımızla.

S.S. GÖZDE DOĞUŞ KONUT YAPI KOOPERTİFİ YÖNETİM KURULU